پوست بدن از مهم ترین بخش ها و اندام های بدن محسوب می شود و پوشش محافظتی وسیعی را در سرتاسر بدن گسترده است. پوست بدن این قابلیت را دارد تا در صورت نیاز و بسته به شرایط منبسط یا منقیض شود. پوست دارای بافتی قوی و قدرت انعطاف پذیری بالایی است. اما باید توجه داشت که اگر همین بافت های قدرتمند پوست بیش از حد معمول کشیده شوند، دچار آسیب دیدگی می شود. کشیدگی سریع پوست می تواند باعث بروز ترک یا شکاف هایی روی سطح پوست شود که تقریبا در تمامی سنین رخ می دهد. یکی از شایع ترین انواع ترک های پوستی که حدود 90 درصد خانم ها به آن دچار می شوند، ترک های پوستی بارداری است. در این مقاله قصد داریم شما را با درمان های خانگی و موثر برای رفع شکاف ها و ترک های پوستی بارداری آشنا کنیم تا بتوانید به راحتی از شر این مشکل خلاص شوید.
منظور از ترک های پوستی چیست؟
در تعریف ترک یا شکاف پوست باید گفت منظور همان خطوط یا نوارهایی است که در اثر کشیدگی بیش از حد و سریع بافت های متصل به پوست ایجاد می شود. در این حالت لایه میانی پوست دچار کشیدگی زیادی می شود و بافت های کلاژن ساز آن پاره می شوند. در این حالت رگ های خونی که در زیر لایه پوست قرار دارند به صورت خطوط قرمز یا بنفش دیده می شوند. این رگ های خونی پس از مدتی بهبود پیدا کرده و به رنگ سفید یا نقره ای در می آیند اما اثر آن ها بر روی پوست باقی می ماند و به درمان نیاز دارد.
اگرچه این ترک های پوستی دردی را به دنبال ندارند ولی می توانند با ظاهر ناخوشایندی که روی بدن فرد ایجاد می کنند باعث کاهش اعتماد به نفس شوند.
علت ایجاد ترک های پوستی بارداری
علت اینکه در برخی از افراد این ترک های پوستی ایجاد می شوند به طور دقیق مشخص نیست. برخی علت ایجاد این ترک های پوستی در عده از افراد مسائل ژنتیکی یا وجود برخی هورمون ها بیان کرده اند. یک مطالعه در آمریکا نیز نشان داده که زنانی که در سنین پایین تر ازدواج کرده و باردار می شوند یا همچنین در دوران بارداری وزن بیشتری می گیرند نسبت به سایر زنان بیشتر در معرض مواجهه با مشکل ایجاد ترک های پوستی بارداری قرار دارند.
روش های درمان ترک های پوستی بارداری
به طور کلی می توان در یک تقسیم بندی روش های درمان شکاف ها یا ترک های پوستی بارداری را به دو دسته درمان های پزشکی و درمان های خانگی تقسیم کرد که در ادامه به طور مفصل به بیان آن ها می پردازیم. البته هدف از این مقاله بیشتر آشنایی شما با روش های درمانی غیر پزشکی یا همان درمان های خانگی موثر است.
درمان های پزشکی ترک های پوستی بارداری
برای درمان ترک های پوستی بارداری روش های پزشکی و کلینیکی زیادی وجود دارد که ما می توانید با مراجعه به متخصصان پوست با این روش ها آشنا شوید. این روش ها عبارتند از:
-
استفاده از جراحی پلاستیک؛
-
استفاده از داروهای شیمیایی؛
-
استفاده از روش لیزر درمانی یا نور درمانی؛
-
استفاده از روش پلاسمای غنی از پلاکت (PRP – پی آر پی درمانی).
از میان روش های روش های درمانی پزشکی که بیان شد، تحقیقات نشان داده که استفاده از روش انجام پی آر پی یا درمان به وسیله استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت جزو روش های بسیار موثر و با خطر پایین تر است. پلاسمای غنی از پلاکت می تواند باعث احیای پوست آسیب دیده و تولید مجدد کلاژن در پوست شود. این پلاسمای غنی از پلاکت در در پی آر پی تراپی، از خون خود شخص بیمار گرفته می شود و به محل مورد درمان تزریق می شود. به همین دلیل در عین داشتن اثر بخشی خوب، خطری هم برای بیمار نخواهد داشت.
درمان های خانگی ترک های پوستی بارداری
روش های درمانی خانگی زیادی وجود دارد که می توانند بدون کوچکترین آسیب و عوارضی مشکلات پوستی از جمله ترک های پوستی بارداری را درمان کنند. برخی از مهم ترین و موثرترین این درمان ها عبارتند از:
1. درمان با آب لیمو ترش:
آب لیمو ترش از جمله موادی است که دارای هزاران خاصیت شکفت انگیز برای درمان پوست است. برهی از مهم ترین خواص آب لیمو ترش عبارتند از:
- دارای مقدار زیادی اسید؛
- سرشار از ویتامین C؛
- پاکسازی سلول های مرده پوست؛
- محو کردن جای زخم؛
- کاهش علائم مربوط به ترک های پوستی مخصوصا ترک های پوستی بارداری؛
- و … .
برای اثر بخشی این روش باید روی یک بار آب لیمو ترش تازه را روی ترک های پوست بمالید و پس از گذشت 15 دقیقه با آب ولرم آبکشی کنید.
2. آلوئه ورا معجزه ای برای پوست:
گیاه آلوئه ورا یکی از درمان های موثر برای مشکلات پوستی از جمله: خارش، سوزش، سوختگی های خفیف و ترک های پوستی علی الخصوص ترک های پوستی بارداری است. گیاه آلوئه ورا به دلیل اینکه منبعی غنی از ترکیبات فعال و مغذی است می تواند ماده ای موثر برای درمان مشکلات پوستی باشد.
برای درمان ترک های پوستی بارداری، ژل آلوئه ورا را روی پوست و در محل ترک های پوستی بمالید. این ژل باید حدود 15 دقیقه روی پوست بماند و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. برای رسیدن به نتیجه مورد نظر بهتر است روزی یک بار این کار را تکرار کنید.
3. تاثیر آب سیب زمینی بر درمان مشکلات پوستی:
همانطور که می دانید سیب زمینی ماده ای سرشار از انواع ویتامین ها از جمله ویتامین های B و C، و همچنین مواد معدنی مهم مانند: کلسیم، پتاسیم، فسفر، منیزیم، روی و … است. این مواد به رشد و بازسازی سلول های بدن کمک می کنند و در ساخت الاستین و کلاژن بسیار موثر هستند. به همین دلیل آب سیب زمینی از جمله موادی است که برای درمان مشکلات پوستی از جمله ترک های پوستی بارداری تاثیر فراوانی دارد.
برای استفاده از این ماده در جهت درمان ترک های پوستی بارداری بهتر است برش نازکی از سیب زمینی را روی محل آسیب دیده بمالید و 15 دقیقه به آن استراحت دهید. پس از آن ناحیه مورد نظر را به آرامی ماساژ داده و سپس با آب ولرم آبکشی کنید. این کار را برای دریافت نتیجه مطلوب روزی یک مرتبه تکرار کنید.
4. استفاده از سفیده تخم مرغ:
سفیده تخم مرغ دارای ماده ای به نام اسید آمینه و سرشار از انواع پروتئین ها (بیش از 40 نوع پروتئین) است که در بازسازی پوست بسیار موثر هستند. همچنین سفیده تخم مرغ دارای ویتامین E و کلاژن نیز است. تمامی این مواد در کنار هم می توانند تاثیر به سزایی در بازسازی پوست، درمان مشکلات پوستی به خصوص ترک های پوستی بارداری و جوانسازی پوست داشته باشند.
برای استفاده از این ماده ایتدا سفیده تخم مرغ را در کاسه ای به وسیله یک چنگال به خوبی هم بزنید. سپس سفیده های تخم مرغ را روی نواحی دارای ترک به صورت دورانی بمالید. اجازه دهید تا سفیده های تخم مرغ روی پوست شما کاملا خشک شوند. سپس آن ها را به وسیله آب ولرم از روی پوست بشویید. برای اثر بخشی بهتر و بیشتر این کار را روی یک مرتبه تکرار کنید.
5. استفاده از روغن زیتون:
روغن زیتون حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان و مواد مغذی است که می تواند در درمان مشکلات پوستی به خصوص ترک های پوستی بارداری بسیار اثر بخش باشد. همچنین روغن زیتون مقدار زیادی ویتامین A ، D و E دارد که بسیار برای پوست مفید هستند و به راحتی نیز جذب پوست می شوند.
برای درمان ترک های پوستی بارداری با روغن زیتون، ابتدا می بایست روغن زیتون طبیعی را مقداری گرم کرده و روی قسمت هایی که ترک وجود دارد به آرامی و به مدت چند دقیقه ماساژ دهید. اجازه دهید روغن زیتون حداقل 30 دقیقه روی پوستتان بماند. سپس می توانید در صورت نیاز محل مورد نظر را با آب ولرم آبکشی کنید. هرچند ماندن روغن زیتون روی پوست و نشستن آن نیز ایرادی ندارد.
نکته:
از آنجایی که پوست بدن هر شخص با شخص دیگر از نظر حساسیت متفاوت است توصیه می شود هنگام استفاده از هر نوع ماده ای برای پوست، ابتدا آن را بر روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کرده و بعد از اینکه از عدم حساسیت نسبت به آن ماده مطمئن شدید آن را برای درمان مورد استفاده قرار دهید.
نتیجه گیری
اهمیت پوست به عنوان اصلی ترین پوشش بدن بر هیچکس پوشیده نیست و به همین جهت است که مراقبت از پوست همیشه جزو توصیه های مهم است. یکی از مشکلات شایع پوستی که بیشتر در خانم ها اتفاق می افتد ایجاد ترک های پوستی بارداری در حین بارداری و پس از زایمان است. این مشکل موضوع ناراحت کننده است که می تواند برای افراد ناخوشایند بوده و باعث کاهش اعتماد به نفس آن ها شود. همانطور که مشاهده کردید در این مقاله سعی بر این بود تا بتوانیم شما را با بهترین و موثرترین روش های خانگی برای درمان ترک های پوستی بارداری آشنا کنیم تا بتوانید با استفاده از روش های کم خطر و بدون عوارض این مشکل پوستی شایع را درمان کنید.