سلامت پوست و زیبایی آن جزو مهم ترین مسائل برای تمامی افراد است که به آن توجه ویژه ای می شود. از جمله مشکلات شایعی که برای پوست در فصل تابستان و در اثر مواجهه با اشعه خورشید ایجاد می شود، آفتاب سوختگی است. آفتاب سوختگی شاید در وهله اول از نظر عده ای یک مشکل ساده به نظر برسد. اما باید گفت همین مشکل ساده می تواند آسیب های جبران ناپذیری را برای پوست ایجاد کند. هدف این مقاله بیان بهترین روش های جلوگیری از آفتاب سوختگی در تابستان و درمان های خانگی موثر برای آن است. پس اگر سلامت پوستتان برای شما اهمیت دارد تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
آفتاب سوختگی به چه دلیل اتفاق می افتد؟
در فصل تابستان تابش نور خورشید با شدت بیشتری نسبت به سایر فصول انجام می شود. نور خورشید دارای اشعه های مضری برای پوست به نام UVA و UVB است که میزان تابش آن ها در فصل تابستان به بالاترین حد خود می رسد. در صورتی که مراقبت های لازم در برابر این اشعه های مضر انجام نشود نه تنها باعث بروز مشکلات پوستی مانند آفتاب سوختگی، پیری و سرطان پوست می شود، بلکه از نظر زیبایی نیز برای فرد ناخوشایند خواهد بود.
اما راه چاره برای این مشکل ماندن در خانه و قرار نگرفتن در معرض نور آفتاب نیست. بلکه باید به طور کامل با روش های جلوگیری از آفتاب سوختگی آشنایی داشته باشید. همچین بهتر است چند درمان خانگی مفید برای رفع آفتاب سوختگی را نیز بلد باشید تا در صورت مواجهه با چنین مشکلی بتوانید به راحتی آن را برطرف کنید.
بهترین روش های جلوگیری از آفتاب سوختگی چیست؟
1. خرید برندهای معتبر کرم ضد آفتاب
باید به این نکته توجه داشته باشید که تمام برندهای ضد آفتاب داری اعتبار و خاصیت یکسان نیستند. برخی نیز ممکن است برای پوست شما مناسب نباشند. علاوه بر اینکه کرم ضد آفتاب شما باید از برند معتبر و شناخته شده ای باشد. باید به درجه SPF (Sun Protection Factor) آن نیز توجه شود. عدد SPF باید حداقل 30 باشد ولی اگر محل زندگی شما جزو مناطق گرمسیری محسوب می شود، این عدد باید 50 یا حتی بالاتر باشد. همچنین باید حتما روی بسته بندی کرم درج شده باشد که در برابر اشعه های مضر UVA و UVB از پوست به طور کامل محافظت می کند.
2. استفاده از چند لایه کرم ضد آفتاب به صورت مداوم
از توصیه های مکرر متخصصان پوست در رابطه با استفاده از کرم های ضد آفتاب این است که حتما باید نیم ساعت قبل از خروج از منزل یک لایه کرم ضد آفتاب را بر روی پوست خود استفاده کنید. مقدار متوسط کرم ضد آفتابی که باید بر روی پوست استفاده شود حدود 40 میلی لیتر است. برای اثر بخشی بهتر نیز باید کرم ضد آفتاب هر دو ساعت یک بار تجدید شود.
3. استفاده از پودرهای ضد آفتاب
اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که از لوازم آرایشی مانند انواع کرم پودر و پنکیک استفاده می کنید، پیشنهاد می شود از نمونه هایی استفاده کنید که دارای ضد آفتاب هستند. همچنین بهتر است از آن ها بر روی لایه قبلی یعنی روی ضد آفتاب استفاده کنید. به این ترتیب دو لایه ضد آفتاب بر روی پوست خود خواهید داشت. در نهایت پوست شما در برابر آفتاب بهتر محافظت خواهد شد.
4. پوشیدن لباس های مناسب
تنها راهی که شما می توانید از پوست خود در برابر اشعه مضر خورشید محافظت کنید استفاده از کرم ضد آفتاب نیست. بلکه شما می توانید با پوشیدن لباس های مناسب از پوست بدن خود در برابر نور خورشید محافظت کنید. به این ترتیب دیگر نیاز نیست که به مقدار زیاد از کرم های ضد آفتاب گران قیمت برای بدن خود استفاده کنید. به این مورد نیز توجه داشته باشید که لباسی انتخاب کنید تا علاوه بر پوشش کامل بدن در برابر آفتاب، بتواند شما را خنک نگه دارد.
علائم و نشانه های آفتاب سوختگی چیست؟
زمان بروز و نوع علائم و نشانه های آفتاب سوختگی در افراد مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. علائم آفتاب سوختگی معمولا ممکن است چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب بر روی پوست ظاهر می شوند. ممکن است بین چند روز تا چند هفته زمان لازم باشد تا این علائم از بین بروند. به طور کلی علائم آفتاب سوختگی ممکن است بلافاصله ظاهر نشوند و حدود 5 ساعت طول بکشد تا خود را نشان دهند. در موارد شدید نیز آفتاب سوختگی می تواند با علائم و نشانه های زیر همراه باشد:
- تب و لرز؛
- ضعف؛
- تهوع و استفراغ؛
- و … .
این علائم اگر به موقع شناسایی و درمان نشوند می توانند باعث پوسته شدن و تاول زدن شود و حتی در برخی موارد شدید خطر بروز نوع سرطان پوستی به نام ملانوم را تشدید کند. آفتاب سوختگی را در مراحل اولیه می توان به راحتی از طریق برخی از داروها و روش های خانگی درمان کرد و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
البته مهم تر از درمان، جلوگیری از بروز آفتاب سوختگی است.
درمان های خانگی موثر برای آفتاب سوختگی
در صورت بروز آفتاب سوختگی می توانید به راحتی و با مواد طبیعی که در منزل وجود دارد این مشکل را بر طرف کنید. این درمان ها عبارتند از:
-
جوش شیرین
جوش شیرین دارای خاصیت قلیایی است و به همین دلیل می تواند آرامش بخش باشد. استفاده از یک فنجان جوش شیرین در یک وان آب سرد و قرار گرفتن به مدت 15 دقیقه در آن می تواند باعث التیام خارش بدن در اثر آفتاب سوختگی باشد و همچنین خاصیت ضد عفونی کنندگی نیز دارد. این کار را می توانید بسته به شرایط خود یک یا دو بار در روز انجام دهید.
-
آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا نیز برای التیام و درمان آفتاب سوختگی موثر است. برای استفاده از آن می توانید برگ گیاه آلوئه ورا را برش داده و در یخچال بگذارید تا یخ بزند. بعد ژل یخ زده را روی پوست خود بمالید تا خواص دارویی آن جذب بدن شود. این کار را می توانید به مدت چند روز تکرار کنید.
-
بلغور جو
بلغور جو نیز از جمله موادی است که می تواند به درمان آفتاب سوختگی کمک کند. این ماده دارای خاصیت آرامش بخش است. به پوست بدن کمک می کند که رطوبت مورد نیاز خود را حفظ کند و سوزش بدن کاهش پیدا کند. برای این کار یک فنجان بلغور جو را در یک وان آب سرد ریخته و به مدت نیم ساعت در آن قرار بگیرید. این کار را می توانید یک بار در روز انجام دهید.
-
شیر
شیر به دلیل داشتن پروتئین می تواند به تسکین درد کمک کند. در این روش یک فنجان شیر بدون چربی را با 4 فنجان آب مخلوط کرده و مقداری یخ نیز به آن اضافه کنید. سپس یک پارچه تمیز را در آن فرو برده و بدن خود را با آن بپوشانید. این کار را هر 4 ساعت یک بار و به مدت چند روز تکرار کنید. تا درد شما تسکین پیدا کند.
-
کمپرس سرد
ساده ترین روش استفاده از کمپرس سرد است. برای این کار چند تکه یخ را درون پارچه تمیزی بپیچید و آن را روی قسمت آفتاب سوخته قرار دهید. سردی یخ به تسکین و درمان آفتاب سوختگی کمک می کند. این روش را می توانید چندین بار در روز انجام دهید. اما توجه داشته باشید به هیچ وجه یخ را به طور مستقیم روی پوست قرار ندهید.
-
سیب زمینی
در این روش باید بسته به وسعت محل آفتاب سوخته تعدادی سیب زمینی را درون مخلوط کن ریخته تا به شکل خمیری درآید. سپس خمیر به دست آمده را روی محل های مورد نظر قرار دهید. این کار می تواند درد موجود را آرام کند و در درمان آفتاب سوختگی موثر باشد. این روش را روزی یک مرتبه و به مدت چند روز انجام دهید.
-
عسل
برای تسکین درد و به حداقل رساندن آن، لایه نازکی از عسل طبیعی را روی محل آسیب دیده بمالید. اجازه دهید رطوبت آن جذب پوست شده و عسل خشک شود. عسل را می توانید دو یا سه بار در روز و به مدت یک هفته استفاده کنید.
-
روغن نارگیل
استفاده از روغن نارگیل نیز برای درمان آفتاب سوختگی موثر است. برای این کار باید مقداری روغن نارگیل را در مایکروویو گرم کنید. سپس آن را روی ناحیه مورد نظر و آسیب دیده قرار دهید و به آرامی ماساژ دهید. این کار را می توانید 3 بار در روز و به مدت چند روز انجام دهید.
نتیجه گیری
اهمیت سلامتی پوست و تاثیر آن بر زیبایی، بر هیچ کس پوشیده نیست. آفتاب سوختگی نیز یکی از آسیب های پوستی و مشکلات رایج برای پوست در فصل تابستان است. همانطور که مشاهده کردید در این مقاله سعی بر این بود تا بهترین روش های جلوگیری از آفتاب سوختگی را برای شما بیان کنیم تا در وهله اول پوست شما با چنین مشکل و آسیبی مواجه نشود. در مرحله بعد نیز چند مورد از موثرترین روش های خانگی برای درمان آفتاب سوختگی را به شما معرفی کردیم تا در صورت بروز چنین مشکلی بتوانید به راحتی و با مواد کاملا طبیعی آن را درمان کنید.